maanantai 29. helmikuuta 2016

Vad är asatro?

Asatro är en benämning av nordgermansk hedendom. Asatro är en religion som utövades bland alla nordgermanska folkstammar ända till ungefär 1000 e.Kr. Asatro är en germansk religion som har mycket gemensamt med väst- och östgermansk hedendom. Likheter finns också mellan andra indo-europeiska religioner. Man skulle kunna säga att germansk religion är tekniskt sätt en synkretism mellan indo-europeisk fornreligion (t.ex. gudarna) och eurasiatisk ursprungsreligion (t.ex. yggdrasil). Efter germanernas kristnande så överlevde asatro i form av folktro (naturväsen, kanske öven gudar), vidskepelse, muntliga traditioner osv. Under senare halvan av 1900-talet så har man börjat återuppliva asatro. Det finns moderna asatrossamfund bl.a. i Sverige, Danmark, Island, USA, Storbritannien, och Norge. Det finns olika organisationer av modern asatro såsom Forn Sed (Sverige),Ásatrúarfélagið (Island), Forn Siðr - Asa- og Vanetrosamfundet (Danmark)Åsatrufellesskapet Bifrost (Norge), The Ttroth (USA), Odinic Rite (Storbritannien) bland andra. Kännetecknande  för asatro är polyteism, naturdyrkan i viss mån, och användning  av alkohol i ceremonier. Asatro har en mycket organiserad struktur med en typisk indo-europeisk gudahierarki. 

Det finns olika typer av modern asatro:

Kulturell asatro: betonar på seder, historia och nationalromantik, men är dock inte rasistiskt.

Rasideologisk asatro: förekommer inte mycket, fokuserar på rastillhörlighet och att asatro är nedärvt av förfäder, kan vara mycket rasistiskt.

Etnisk asatro: Inte rasistiskt men betonar på att asatro är "folksjäl" dvs att germaner har asatro i blodet. 

Paganistisk asatro: Man blandar asatro in i andra former av europeisk hedendom

Magisk asatro: Man integrerar runmagi och fornnordisk symbolik i ett annat system, men har inte annars något att göra med asatro.

Olika symboler för asatro:
Bildresultat för asatro symboler



Odin symbol från Gotland



 Thorshammare dvs Mjölnir, var en viktig symbol för vikingarna.

Bildresultat för yggdrasil symbol  En yggdrasil tatuering.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti